بازار تبریز آنلاین- مرد میانسال بیاعتنا به شکستن خط اتوی کت و شلوار برندش، روی کاناپه طرح کلاسیک یکی از دفاتر مشاوره املاک در مناطق شمالی پایتخت لم میدهد و فنجان قهوه تلخی را که کمی پیشتر، خانم مسئول خدمات همان دفتر شیک و شلوغ دستش داده، سر میکشد.
درست در همین لحظه، مشاور فایلهای اجارهای ویژه آپارتمانهای لوکس که پسری جوان، خوشپوش و بسیار زبانآوراست با گفتن «این واحد فولفِرنیش که پسندید اجاره اهانهاش تقربیا ۷ هزار دلار است» مقابل او در میآید. مرد میانسال،همچنان بیاعتناست اما وکیلش که سویی از آن کاناپه کلاسیکنرم و راحت، خبردار ایستاده و چیزی کم از گشادهزبانی امیر، مشاور جوان ندارد، رقم اجاره دلاری را تاب نمیآورد و میگوید: « گفتیم که اجاره دلاری پرداخت میکنیم اما نه ۷هزار دلار (۳۶۵ میلیون تومان) برای این واحد که از فولفرنیش و ویآیپی بودن، فقط یکی دو دست مبل،کمی هم وسایل آشپزخانه دارد!؟» امیرخوب میداند چک و چانه زدن این جماعت خوش نشین ارزیاز دلار و پوند تا دیجیتال که اغلبشان سفیر یاتاجر و امثالهم ازدیگر کشورها هستند، محدود میشود به بیان چند جمله اینچنینیبا کمترین اثر از اصرار. پس به توصیه مدیر دفتر مشاوره املاکیکه در آن آموزش دیده و فعالیت دارد، هیچ به هول و ولا گرفتار نمیشود تا به وقتش مشتری طمعهگیر دام و دانه شود. این مختصری از روایت پدیده نام آشنای اجارهنشینی دلاری ست که این روزها تعدادشان از تعدد و تنوع فایلینگ واحدهای ۸۰ تا ۴۵۰ متری که به سبکهای فاخری از مینیمال تا سلطنتی آراسته و باامکاناتی لاکچری انباشته شدهاند، کم نیست؛ واحدهایی با اجارههایی از هزار تا بیش از ۲۰ هزار دلار!
موجر راضی، مستاجر هم راضی!
از آن زمان که نخستین بار خبر اجاره واحدهای مسکونی لوکس بهدلار در گوش افکار عمومی پیچید و در وانفسای باقی اخبار مانندکانکسخوابی و پشتبامخوابی به تعجبشان نداخت، بیش از یک دهه میگذرد. خبری که هر بار، تن و جان مستاجرانِ اجارهنشینبه نرخ تومانیِ بسیاری را میلرزاند و هر بار نیز سودهای کلان بودکه به جیبهای ویل برخی روانه میکرد! امیر بیش از ۷ سال تجربه فایلینگ واحدهای مسکونی اجارهای به بهای دلار در رزومه کاری خود دارد و مشتریان بسیاری از کشورهای مختلف نام و نشان اورا میشناسند. مشتریانی که به محض ورود به ایران برای اجاره محل مناسب ویژه اقامت کوتاه مدت و موقت، سراغش میروند. شاید به سبب همین بازار گرم است که امیر اجارهنشینی ارزی راعجیب و غریب نمیداند: « این اقتضای وضعیت بازار مسکن در مواردی خاص است که مستاجر و موجر هر ۲ از آن راضی هستند! یکی پول دارد و دوست دارد این طور خرج کند یکی دیگر هم خانه لوکس با متریال وارداتی دارد و دلش میخواهد به دلاراجاره دهد!» او هفته گذشته واحدی ۳۰۰ متری در موقعیت یکی ازخیابانهای معروف شمال تهران را به مبلغ ۷هزار دلار معادل ۳۶۵ میلیون تومان به مشتری اعیاننشینی از آلمان که وعده داشت قریببه ۸ ماه در تهران به دعوت شرکتی مهندسی اقامت داشته باشد، اجاره داد؛ قراردادی نان و آبدار که هر یک از طرفین معامله ازامضای آن رضایت داشتند. هر چند کاغذ این قرارداد چند هزاردلاری،دستنویس، بدون مهر معتبر و ثبت قانونی بود اما موجربرای اطمینان خاطر خود مبلغ نیمی از طول مدت اجاره را ازمستاجر دست و دلباز، وصول کرده بود! البته به گفته امیر که حالاحسابی کارکشته شده برخی از موجران یا وکلای آنها پیش از توافق، برای تایید تمکن مالی مستاجران، اسناد استعلام گردش بانکی حسابهای جاری و مدارکی مانند پاستورت و مجوز اقامت آنها و یا جواز شرکتهای چند ملیتی (طرف قرارداد اجاره واحد مسکونی از سوی مهمانان خارجی به عنوان مستاجر) را بررسی میکنند. این بررسیها زمانی سخت گیرانهتر میشود که قرار باشد سند اجارهنامه (این معمولا فرمتی به ۲ زبان فارسی و انگلیسی دارد) به صورت آنلاین و با واسطهگری سایت یا افرادی خاص ثبت شود: « به هر حال نوسانی که نرخ دلار دارد ممکن است موجر رانگران کند.» این میان او برای افزایش قیمت اجاره دلاری واحدهای مسکونی از هیچ چربزبانی دریغ نمیکند تا میزان دستمزد یا همان حق کمیسیونش از معامله افزایش یابد:« فرمولمحاسبه دستمزد ما هم این طور است که ۱۰ تا ۱۵ روز از مبلغ اجاره یک ماه واحد را طلب میکنیم.»
مشتری باید سکهدار باشد
رد اجارههای دلاری آپارتمان در برخی آگهیهای فضای مجازی نیز پیداست. یکی از این آگهیها را شایان دیگر مشاور املاک درسایت و پیجی ترند ثبت کرده که بسیاری از دنبالکنندگان آن شرکتهای صنعتی و بازرگانی هستند. شرکتهایی که برای تدارک محل اقامت موقت مهمانان خارجی خود از خدمات مسکن او که تخصص خود را اجاره واحدهای فوق لوکس و رویایی به دلارمیدادند، بهره میگیرند:« اجاره مسکن به دلار،۲ نوع دارد؛ یکی شورت تایم از ۳ تا ۹ ماه و دیگری لانگ تایم از یک سال تا ۳ سال. برای هر کدامشان هم مشتری فراوان است. فقط کافیست کمی روانشناسی بلد باشی و کمی هم فن بیان بدانی!» انگار که بخواهد رازی را فاش بگوید، آرام ادامه میدهد: «مشتری که ازدر وارد میشود اول ماشین و تیپش را ورانداز میکنیم. بعد هم اززیر زبانش بیرون میکشیم که شغل و سابقهاش چیست. خلاصه که باید آدم سکهداری باشد تا وقت و انرژی صرفش کنیم.» برای گواه این حرف به مشتری روسی چند روز پیش اشاره میکند که بعد از چند دقیقه هم صحبتی با او دانست واحد ۲۵۰ متری برج قیطریه به مبلغ اجاره ماهانه ۲۰ هزار دلار مناسب اوست و همینطور هم شد.
پیش روی دلاری به مرکز شهر
«پیش از این اگر واحدهای فول فرنیشی در مناطق یک، ۲ و ۳تهران، با دلار به اجاره میرفت حالا کم نیستند تعداد واحدهای معمولی در برخی مناطق پایینتر و حتی مرکزی شهر که اجاره آنها هم گاه به دلار پرداخت میشود.» این گفته مهدی مشاوراملاک در محدوده هفت تیر است: « واحدهای معمولی مرکز شهرعمدتا به مهمانان خارجی اجاره دلاری داده میشود که دوست دارند به بافت و ابنیه اصلی و قدیمی شهر نزدیک باشند. اجاره این واحدها هر چند به دلار اما چندان نجومی نیستند و این خواسته مالک واحد است.» «کیانوش گودرزی»، رئیس اتحادیه مشاوران املاک تهران در این باره به خبرنگار همشهری میگوید: « تاکنون در بازرسی و گشتهایی که به صورت مشترک و گروهی با دیگر نهادها و ارگانها از دفاتر استان تهران داشتهایم به موردی با موضوع اجاره دلاری واحدهای آپارتمانی لوکس برخورد نکردهایم. البته اگر گزارش مردمی در این ارتباط به ما برسد حتما پیگیری و برخورد قانونی صورت خواهد گرفت.» در استان تهران بیش از ۱۵ هزار دفتر مشاوره املاک فعال است که تراکم آنها در مناطق مرکزی مشاهده میشود. گودرزی همچنین ادامه میدهد: « قراردادنویسی بر مبنای واحد پولی به غیر از ریال، فاقد اعتبارقانونیست.»
برگفته از همشهری آنلاین؛ سحر جعفریان